Direktlänk till inlägg 25 september 2007

Mentala gränser

Av Filip - 25 september 2007 13:54

De senaste dagarna har jag funderat en del på hur olika folk är i sin inställning till idrott och vilka mentala gränser man sätter åt sig själv. Det blir mer och mer klart att dessa gränser är betydligt starkare än de fysiologiska gränser som jag mäter på labbet.


Jag har nöjet att få vara tränare till ett väldigt brett spektrum av människor. På ena sidan av av detta spektrum har vi damerna från Östermalm (inga namn nämnda men ingen risk att de läser detta inlägg eftersom de inte har något idrottsintresse alls) som tycker att 20min trappmaskin på 60% av maxpuls är en jätteinsats och kan helt enkelt inte acceptera när jag säger att de lätt skulle klara en timme om de bara ville.  Frågan är oftare vad dom får "unna sig" efteråt.


På andra sidan av spektrumet har vi dels Lill-Kötta som antagligen inte vet vad begränsningar är eller så skiter han bara i dom. Vem har sagt att man inte kan köra långpassen med 35kg packning, tröttheten blir mer "ädel" då brukar han säga. Sen har vi min kompis Stina som tyckte att hon var "rätt pigg" efter ett ultramarathon på 100km eftersom hon kunde sträcka upp armarna så att dom blev helt raka och dessutom prata obehindrat, något som tydligen inte vart möjligt efter Järnmannen i Kalmar 7 veckor tidigare.


För egen del tror jag att jag har massor att lära mig på detta område. Inte minst när det gäller tävlingar. Ganska ofta har man laddat rätt bra inför en tävling, sen står man där på startlinjen och tycker att alla andra ser mycket bättre ut och man börjar snabbt sänka sina målsättningar och stryka sig själv medhårs: -"Bara du tar dig i mål är det bra"

-"jag tränade ju så hårt igår, ha inte för stora förväntningar nu"

eller när det börjar göra ont i slutskedet: "-Skada dig inte nu, kör hårt nästa tävling istället" bla bla bla... Helst på en så lång tävlig som en Ironman hinner man föra denna dialogen med sig själv massor av gånger och ofta orkar man bara stå emot några timmar sen sänker man farten så att man är väl inom sin safety zone. 800m är lite lättare, där är det rusning från start till mål och man hinner inte bli för gnällig. Är man bara psykad till max på startlinjen så löser sig resten av sig själv.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Stina

26 september 2007 14:03

Att verklign ge allt är ju jobbigt ett tag, men efteråt blir man under betydligt längre tid så nöjd och stolt över sig själv att man verkligen har gjort sitt bästa och inte skulle kunna klara en bättre tid. Istället för att gå runt och fundera hur mycket snabbare man hade kunnat prestera.

 
Ingen bild

Andreas

26 september 2007 21:48

Lynch/Scott skriver lite om inre dialog och affirmationer i Running Within. En hel del av det hänger ihop med avslappning, vilket man borde ha nytta av även på 800m. Den senaste veckan har jag programmerat huvet att tänka på Abborrbacken som den lilla glädjekullen som mest är där för att man inte ska springa alltför fort ;-)

 
Ingen bild

Filip

27 september 2007 12:23

Ja det där med avslappning är nog A och O i nästan all idrott. Mjölksyra påverkar t.ex inte muskelns förmåga att kontrahera sig nämnvärt, däremot så blir tiden det tar för muskeln att relaxera efter en kontraktion betydligt sämre när man har mkt mjölksyra i omlopp. Kanske lite visualiseringsövningar kan hjälpa där?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se