Direktlänk till inlägg 26 januari 2008

Labbtest

Av Filip - 26 januari 2008 09:16

Har nu fått en muskelbiopsi från min lårmuskel analyserad på labbet. Tanken var att kika på uttrycket av några gener och så muskelfiberkompositionen såklart. Det visade sig att jag hade 62% långsamma (typ I) fibrer, 33% snabba-uthålliga (IIa) fibrer men även 5% snabba, explosiva (IIb) fibrer. Fan! Att hitta IIb-fibrer efter så många timmars uthållighetsträning är lite som att hitta råttor i källaren som man fyllt med mat för att räcka hela vintern...

Om jag inte minns fel så var det en av få skillnader som man kunde hitta mellan svenska och kenyanska löpare; kenyanerna hade i stort sett inga IIb-fibrer. Jahaja, det blir till att nöta fler 7 timmars långpass på cykeln då då.


Dessutom planerar LK och jag en ny variant av förra årets 36-timmars utmaning. 36-timmars går helt enkelt ut på att köra ett 36 timmar långt träningspass i MTB, löpning, orientering, simning, och om LK får sin vilja fram; packningslöpning. Förra årets prövning blir svårt att toppa då vi lyckades pricka in vinterns ända snöoväder, det var riktigt kallt ute på hallandslätten... Dessutom körde vi utan mat nästan hela vägen,  förutom att vi vek ner oss för några gratis pepparkakor och mandlar på en bensinmack någonstans utanför Varberg. Sen blev det lite väl många powernaps i busskurer och vid grenbyte etc. LK har nu flyttat ut i Tivedsskogen så det ska nog gå att undvika att köra förbi några förföriska Statoilmackar.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Alva

31 januari 2008 12:53

Men om du ska göra sub 2 på 800, är det då inte bra att ha en del såna där snabba muskelfibrer, IIb? Och om man tränar inför 800, då får man väl såna? Eller är det väldigt genetiskt betingat? Misstänker att jag har en del såna själv, var kan man testa och är det dyrt?

 
Ingen bild

Filip

31 januari 2008 20:12

Alva: IIa-fibrer är nog det man vill ha på 800 och enligt praxis så är fiberfördelningen något man är född med inget man tränar sig till. Men erfarenhtsmässigt kan många år med långdistansträning göra att man omvandlar en del snabba fibrer till långsamma. Men andra hållet ska vara störtomöjligt. Det är därför det "ska" vara omöjligt för mig att göra sub-2 på 800 igen... Vi får se :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se