Direktlänk till inlägg 19 juli 2008

Simning och FATmaxlöpning

Av Filip - 19 juli 2008 09:06

En liten specialare igår. Syftet med FATmaxträning är att stressa kroppens förmåga att använda fett som bränsle. För att få reda på vid vilken intensitet/puls som man har max fettförbränning krävs ett ganska komplicerat labbtest men informationen man får ut av ett sånt test är väldigt värdefull eftersom denna förmåga är begränsande för de flesta som tävlar i IM eller längre sträckor. För min del så är jag begränsad av min FATmax i cyklingen men i löpningen är det min muskulära uthållighet som är den begränsande faktorn.


Nåväl, för att få ut bra effekt gör man en liten kolhydrattömning genom att käka en kolhydratfattig kost innan och under passet, när glykogendepåerna sen är tomma går man upp på sin FATmaxintensitet eller strax över, om möjligt, och försöker hålla ihop så gott det går.


Så här käkade och tränade jag igår:

Frukost: 3dl sojayoghurt, 1dl quinoapuffar, 2 sojakorvar, en dubbelespresso.


Simning: 200 insim

3x10x100m, start 1.40, progressivt. 1a setet snitt 1.38, 2a snitt 1.35, 3de snitt 1.29

400 all-out (stannade klockan, ingen tid)

200 enarm

200 avbad


Därefter en proteindrink (ärtprotein + blåbär + havredryck)


Lunch: Sallad på mangold, blomkål, 200gr tofu, en avokado, en vitlöksklyfta, 3msk linfröolja, 1 msk rapsolja, 1 dl jordnötter, vinäger.


Löpning: 19km föruttröttning i terräng, mest zon 2 direkt följt av 2x5km på bana med 2 min vila på FATmax, snittpuls 157 resp 158 tider 21.01 resp 21.23 Bara vatten och salt att dricka under detta passet. Lite konstig känsla att ett tempo runt 4.12-4.17/km känns så pass slitsamt bara för att man går på ren fettförbränning. Inte ett dugg flåsig men pulsen drar iväg lite och man blir bra darrig i benen.


Sen kolhydratsorgie och bio på kvällen!

 
ANNONS
 
Ingen bild

floppis

19 juli 2008 10:29

Haha, 1/3 av de som läser här är folk som måste kolla att du lever. Hur kombinerade du den där frukosten, korv och quinoapuffar som nån slags müsli?

 
ultraschmultra

ultraschmultra

19 juli 2008 10:45

Och jag som alltid undrat varför 4:12-4:17-tempo känns så slitsamt ;-)http://gullfot.blogspot.com

 
Ingen bild

Filip

19 juli 2008 12:17

Floppis: Mixa allt inkl espresson i matberedaren... Nädå, korven för sig, (mums) och yoggi med quinoa blandat. Quinoapuffar är det enda livsmedel som är lättare än luft!

 
Anders L

Anders L

19 juli 2008 13:22

Vad menar du med puls där man har max fettförbränning? Menar du "max kJ från fett"?

Hursomhelst, går den punkten (pulsen) att ändra med träning eller är tanken att man ska bli ännu effektivare vid just den pulsen?

Intressant! Om inte mätningarna är helt färskvara borde man kanske unna sig en sån mätning nån gång.

http://askanbloggar.blogspot.com

 
Ingen bild

Filip

19 juli 2008 15:20

Anders: Jag menar den intensitet där den absoluta fettoxideringen går som snabbast helt enkelt, max KJ/min är rätt enhet. Den punkten är väldigt träningsbar men samtidigt plågsam att träna när man väl nått en viss nivå. Sportdryck/gel under träningen sänker direkt FATmax så det blir lite av "bonkträning" över det. Om man kör puls eller wattbaserad träning är det absolut värt ett test. Kostar någon/några tusenlappar dock.

Lycka till om 14 dagar!

 
Anders L

Anders L

19 juli 2008 17:30

Ok, det kanske blir en sån analys till nästa säsong. Antar dock att det inte är analyser man kan hitta på vilken bowlinghall som helst.

Tack och lycka till själv i Kalmar! Om jag ser dig ska jag hälsa, den här gången vet jag ju hur du ser ut, iaf på löpningen - inga strumpor och med en korg bananer under armen :)

http://askanbloggar.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se