Direktlänk till inlägg 30 augusti 2008

Data för nördar

Av Filip - 30 augusti 2008 16:45

Ovanstående graf är en sammanställning av data  från några personer som jag testat och som gjort en cykling på Järnmannen i Kalmar inom +/-2 månader från testet. Jag har mer data men det blev så grötigt att ha med alla så grafen är ett urval. Grafen beskriver  laktat (mjölksyra) på y-axeln och effekt i watt på x-axlen. Fastän dessa test gjorts under olika år med olika väder, personerna som väger olika mycket och kör på olika cyklar så är det ett väldigt tight samband mellan utseendet på deras laktatkurva och cykeltid på de 18 milen. Det jag gjort är att kolla vid vilken effekt laktatkurvan korsar en linje på y-axeln som motsvarar 1 mM högre laktat än baseline. Sen är det bara att kolla in farten på www.analyticcycling.com och korrigera för småbackar och lite vind. Denna intensitet är för de flesta ca 20-30 watt lägre än OBLA (4mM) eller 12-20 watt lägre än D-max tröskeln. OBLA och D-max kan man väldigt grovt säga är den intensitet man kan hålla i en timme. Sambandet är som sagt väldigt tight, men jag har två inkluderingskriterier för att man ska passa in i modellen:


1)      Man måste ha en FATmax-intensitet som inte ligger mer än 5 watt lägre än 1 mM över baseline. För att kolla detta behövs utrustning för att analysera utandningsgaser.

2)      Man måste ha fått in minst 4st cykelpass på 5h+ de senaste 2 månaderna för att ha den muskulära uthålligheten att orka hålla trycket hela vägen.


Klarar man dessa kriterier så kan jag uppskatta cykeltiden till +/- 6min (hittills). För nöjes skull la jag in data från när M Indurain satte sitt 1-timmes världsrekord, detta skulle ge en Kalmar cykeltid på 4.07h… Hyggligt.


 Nästa kuriosa är LK som har en ”stor” laktatkurva, han har dock inte kört Kalmar, men rolig att ha med som jämförelse.


En annan grej här är mina bedrövliga tester under 2008. Det är de kurvorna som är nämnda som datum. De visar mycket riktigt att jag hade min toppform i april-maj när jag körde Lissabon. Träningen feb-mars-april låg på 17h i snitt med 4.6 pass/vecka som var hårda intervallpass i zon 4 eller högre.

Procentuell fördelning tidsmässigt:

Zon 1 (recovery): 18%

Zon 2-3 (lätt till medelhård distans): 62%

Zon 4-5 (runt mjölksyratröskel): 15%

Zon 6 (Vo2max): 4%

Zon 7 (mjölksyra i alla dess fomer): <1%


I maj kände jag ändå att det var åkstyrka och stryktålighet som saknades och jag körde  mängdfokus i juni+juli. Snitt 23h/vecka med 2st veckor 25h + och en på 42h. Fördelning:

 Zon1: 32%

Zon 2-3: 65%

Zon 4: 5%

Zon 5-7: Nope


Resultatet därav är en kurva som kryper åt vänster (det dåliga hållet) med 8 watt. Det kanske ser ut som det inte är någon skillnad på kurvorna men 8 watt skulle faktiskt ha gett mig en cykeltid på 4.42h istället för 4.48h Kanske skulle ryggen ha hållt också, vem vet? Jag tyckte jag tränade hårt och bra i somras men när man kollar på det så här så ser man tydligt att jag slösade tid med för mycket fjant i zon 1. I efterhand skulle jag nog ha nöjt mig med 20-23h/vecka och inga monsterveckor utan bara hålla fokus på att ha bra tryck på träningen.


Säsongen avslutas med Elbaman om 5 veckor och jag kommer öka intensiteten ganska rejält fram till dess. Simboosten fortsätter dock och att få till en bra simning och fullfölja loppet blir prio 1. På tal om simboost så är det dags för testlopp på 2000m imorgon! 31.14 för 4 veckor sen, ska bli högintressant och se om mitt nötande i poolen har gett det resultat jag hoppas!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Veteranadepten

30 augusti 2008 20:34

Finns det inget som kan få den där grymma Lill-Kötta att börja tävla?

 
Ingen bild

Flåsmannen

30 augusti 2008 22:30

Jag är en nörd. Passar jag in på kriterierna och isf, vad blir min cykeltid? Du har ju mina värden från LTIV i vintras.

 
Magda

Magda

31 augusti 2008 08:30

Mkt intressant. Det bevisar ju det jag alltid sagt; man ska inte lyssna på kroppen, man ska lyssna på mätbara fakta.

LK får inte börja tävla, då skulle han ju bli som oss vanliga människor ;-)

http://magdagad.blogspot.com

 
Ingen bild

Dave

31 augusti 2008 14:06

Intressant, undrar egentligen om inte indurain skulle ha varit snabbare i Kalmar :)

 
Ingen bild

Filip

31 augusti 2008 18:12

Vet: Nä, inget sånt sätt finns.
Flås: Du är FATmax-begränsad men hamnar ändå på 4.36
Magda: Exakt, kroppen ljuger alltid! Går det inte mäta så finns det inte.
Dave: Vet till tusan, i modellen finns också det faktum att man vet att man ska springa en mara direkt efter och därmed håller igen. Indurain som kör all-out är en annan grej. Dax för comeback snart?

 
Ingen bild

Dave

1 september 2008 08:40

Ok tänkte inte på den aspekten, det är ju sjukt bra att göra 4:07 å vara fräsch efteråt. Jag tänkte bara på att om de snittar nästan 55 på fem mil, då borde de klara 45 på 18mil, dvs 4h totalt. Fatta att cykla 9km/h långsammare, dvs kruisa runt på 33-34km/h för min del å med tanke på att vindmotståndet inte är linjärt direkt vid högre hastigheter så är det inte för inte man blir imponerad!

Comeback vet jag om den 10:e, förhoppningsvis redan den 9:e.

Knepigt att ni simmade det nya testet med våtdräkter svårt att jämföra då ifall ni blivit bättre ju?!?

Mvh Dave

 
peter oom

peter oom

1 september 2008 09:28

När kommer boken?

kan man få önska några blog-ämnen också?
* omvandlingstabell watt -> snitt km/h för en normalperson på TT respektive linje-cykel
* tabell och analys på cykelns /aerodynamikens inverkan på motståndet (=hur mycket man sparar på IM med TT cykel/dischjul/aerohjälm etc)

http://www.onsalakajak.se

 
peter oom

peter oom

1 september 2008 09:36

Vad är det för länk du delar med dig? http://www.analyticcyling.com/ går ju till inte till någon relevant sida.... ? har den flyttat?

http://www.onsalakajak.se

 
Ingen bild

Filip

1 september 2008 11:26

Oom: Länken fixad! Allt det där du frågor om finns på den sidan. Annars är internet översvämmat av data på hur mycket tid man kan köpa sig via dischjul, tempobågar etc. Det jag är mest intresserad av är tryck i pedalerna.

 
peter oom

peter oom

3 september 2008 11:12

OK. hur blir då receptet för mer tryck i pedalerna? borde det inte vara att köra långa intervaller som motsvarar något mer än (den personliga) effekten vid 1 mM laktat-nivån?

en annan fråga: fick försöksdjuren uppnå steady state på varje effektnivå? Jag antar att du mätte laktatet i blodet, och det dröjer ju en liten tid innan laktatet kommer ut i blodet?

vill du ha mer data till din analys? = om jag kommer upp till tjockhult - kör du ett laktattest på mig då? :-)

http://www.onsalakajak.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se