Direktlänk till inlägg 23 september 2008

Fet av fruktsocker!

Av Filip - 23 september 2008 14:52

Läste på text-tv igår att man tydligen blir fet av fruktsocker (inte att förväxla med druvsocker). Samma nyhet kom på SVT och lite googlande visade på rubriker som sa "du blir fet av frukt" och några hälsobloggare och andra som borde veta bättre hakade genast på. Det man kunde läsa på text-tv var sammanfattat att "forskare nu upptäckt att fruktsocker gör försökspersoner fetare än samma mängd vanligt socker". Jag fick leta ett bra tag på Medline innan jag hittade studien, publicerad i juli 2005 i en liten tidskrift. Fråga mig inte varför den blev förstasidestoff 3 år senare. Så här gick studien till:


  • MÖSS (inte människor som det sas på nyheterna) delades upp i 3 grupper, 9 möss i varje.
  • Grupp 1 fick fri tillgång till 15% fruktos i vatten
  • Grupp 2, fick 10% sackaros (strösocker) i vatten.
  • Grupp 3 fick en lika söt dryck som grupp 1 och 2 men med aspartam som sötningsmedel (tänk cola líght).
  • Utöver de hade mössen fri tillgång till sitt vanliga torrfoder.
  • Efter 3 veckor mätte man hur mycket fett mössen lagt på sig och några metabola markörer. Inte rocketscience på något sätt.

Resultat: Grupp 3 hade gått inte gått upp i vikt, grupp 2 hade gått upp i 5% i vikt men detta var inte statistiskt signifikant, grupp 1 hade gått upp 7% i vikt, en signfikant ökning. Ett annat fynd var att ju mer sockerlösning mössen drack ju mindre torrfoder åt de.


I grupp 1 och 2 stod sockerdrickandet för 35% av det totala intaget. Omräknat till människa så skulle det innebära ca 800kcal fruktsocker/dygn, inte helt lätt att få i sig via konsumption av frukt och grönt. 42 gröna äpplen någon? 36 bananer kanske? Men det lättaste sättet att få i sig 800kcal fruktsocker är nog genom att dricka 2.8liter läsk...


Lite anmärkningar på studien:

  • Möss är ju gnagare och framförallt sockermetabolismen skiljer sig väldigt mellan gnagare och människor, bl.a så är gnagare hejjare på att omvandla socker till fett i kroppen, vilket är nära omöjligt för människor.
  • Varför valde forskarna att ha 15% i fruktoslösningen och 10% i sackaroslösningen? Kanske ligger skillnaden där?
  • Det var en ganska liten studie, hade man gjort en stor studie skulle man antagligen sett en viktuppgång i båda sockergrupperna jämfört med aspartamgruppen.

Allra mest fel hade Aftonbladet som sa att man blir fet av lightprodukter! De trodde alltså att sötningsmedlet i lightläsk var fruktos men det är ju allt som oftast aspartam, det som gruppen med möss som inte gick upp i vikt alls fick dricka. Så tagga ner. Dessutom är det tufft att vara fet på vintern! Kolla bara på Jan Ullrich.

Janne, som mest såg Touren som ett sätt att komma i form inför strandsäsongen på franska rivieran.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Mela

23 september 2008 15:59

Du tror inte att det är denna de menar då? :)
J Nutr. 2008 Jun;138(6):1039-46. Dietary sugars stimulate fatty acid synthesis in adults.

Dock; det är fortfarande sockerlösning vi pratar om. Inte gröna äpplen. Men iallafall människor istället för råttor!


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492831?ordinalpos=4&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

 
Micke Selvin

Micke Selvin

23 september 2008 17:18

Och det mest skrämmande är att typ 99% av alla som läser aftonbladet tror på skiten utan att ens ägna det ett uns av kritisk reflektion ...

http://www.mickeselvin.se

 
Ingen bild

Filip

23 september 2008 17:30

Mela: Super, tack! Den studien var betydligt tyngre än den SVT och Text-tv refererade till :-) Men fortfarande, kolla på resultaten på "absolute lipogenesis" är detta verkligen en skillnad att tala om? Att fruktos höjer triglycerider i plasma är ju gamla fakta. I denna studien är dom nere på 85g fruktos i ett svep; bara 6 äpplen!

Samtidigt kan alla anhängare av GI-dieten gå och dra något över sig; kolla in figur 2 och glykemisk load efter de olika sockerintagen; det socker med absolut lägst GI gav högst lipogenes och tvärtom för glukos!!!

Jag sammanfattar: Välj söta saker med högt GI så blir du smal och fin...

 
Ingen bild

Coach Mike

23 september 2008 19:52

Som jag sagt några gånger förr till mig själv: De gånger jag läst AB och EX och väl känt till ämnet har de varit way off såväl på detaljer som huvudspår. Därför drog jag slutsatsen att dessa tiningar har lika fel i ALLT de skriver - förutom vädret på baksidan som de snor av SMHI. Nu firar jag snart 2,5 år utan att ha köpt kvällstidning för eget bruk.

 
ultraschmultra

ultraschmultra

23 september 2008 21:18

Ännu en svart dag för oss stackare som kallar oss forskare och tvingas lida lika smärtsamt varenda gång media presenterar "nya rön".

http://gullfot.blogspot.com

 
Magda

Magda

23 september 2008 21:24

coach mike, jag vinner denna gång! har aldrig i mitt hela liv köpt en kvällstidning och kan räkna på en hand de antal ggr jag bläddrat i en. det räcker att jag ser en löpsedel för att jag ska vilja slå ner nån av de journalister som förstör yrkeshedern för hela kåren. det är bara så p-i-n-s-a-m-t.

filip: varför kan inte nån forskare en gång för alla förklara för dumma journalister att man inte blir fet av sånt som inte innehåller kalorier och att det inte finns några quick fix!

i övrigt är jag fortfarande besviken gällande mörkandet av LK. han har säkert inget internet hemma så han behöver inte veta vad som skrivs om honom :-) *tjurar*

http://magdagad.blogspot.com

 
Ingen bild

Flåsmannen

23 september 2008 21:28

Extrem nördbetraktelse utan intresse för någon annan: Notera att Kaisern kör på gamla niodelade shimano trots att bilden måste vara från 2004 då den tiodelade versionen släppts. Kanske var det så att han inte fick den nya gruppen förrän vågen visade under 80 kg? Framhjulet är förresten också av 2003 års modell. Det du.

 
Ingen bild

Dave

24 september 2008 13:22

Flåsmannen jag tror du har fel där, han har bara det niodelade vevpartiet med de bättre tempoklingorna från shimano, de använda även idag! Däremot har han 10-delade växelreglage, om du kollar på dem så är de svarta, de niodelade var gråa.

För övrigt så skriver väl Aftonbladet bara vad folk vill läsa. Dvs man blir smal av att äta tårta och tjock av frukt, slutsatser som mina medarbetare gärna delade med sig av när det var fika dags.

 
Ingen bild

Dave

24 september 2008 13:23

Flåsmannen, för övrigt skulle jag gärna köra med åtta-delat om det gick att få tag i, hur många växlar behöver man egentligen.. i Sverige..

 
Ingen bild

Flåsmannen

24 september 2008 18:29

Det har du fan rätt i Dave, my mistake. Men det är likförbannat det gamla sunkiga shimanohjulet fram. Och de gamla klingorna ses inte så ofta längre.

Och jag skulle inte vilja ha 8-delat. Helst skulle jag vilja ha Campas nya 11-delade för att kunna köra 11-23 med (nästan) jämna steg. Ibland finns det nämligen backar här hemma oxå, tempo-SM i falun tex.

 
Ingen bild

Dave

24 september 2008 21:08

Kalmar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se