Direktlänk till inlägg 24 februari 2009

Recoverypass

Av Filip - 24 februari 2009 17:02

Jag gillar ju att motsäga mig själv och hade tänkt göra så även i detta blogginlägg. Som jag skrivit innan så är just återhämtningspass det första som fick strykas från agendan nu när familjeliv och annat gör tiden lite mer knapp. En av misstagen jag gjorde förra säsongen var att köra lite väl mycket återhämtningsträning (zon 1), jag gissar att detta gick ut över den mer kvalitativa träningen.


För tillfället håller jag på med ett forskningsprojekt där vi mäter glukosupptaget och därmed glykogeninlagringen i muskulaturen. Metoden vi använder är en euglykemisk clamp där man ger en konstant mängd insulin intravenöst och med hjälp av pumpar styr insöndringen av socker. Ju mer socker man behöver ge för att hålla blodsockret på en jämn nivå, desto insulinkänsligare är man. Det som är intressant är att glukosupptaget i musklerna ökar 2-5 ggr jämfört med vila när man utför ett väldigt lätt cykelarbete på ca 60% av maxpuls. Det kan låta lite paradoxalt men glykogeninlagringen och återhämtningen från tidigare träningspass går alltså snabbare när man kör ett lätt återhämtningspass än när man ligger på sofflocket.


Om man räknar på hur mycket socker vi ger så skulle det ta ca 20-30 timmar för att fylla upp glykogenförråden helt om man vilar. Skulle man däremot sätta sig på cykeln och rulla lite lätt samtidigt som man trycker i sig kolhydratrik kost och sportdryck så skulle man kunna fylla upp glykogendepåerna på bara 6-10 timmar! Detta trots att man bränner en liten del av glykogenet när man är ute och rullar. Kan förklara varför Armstrong och company körde 3 timmar lätt distans på Tourens vilodag. Det skönaste hade säkert varit att stanna i sängen hela dagen.

 
 
Ingen bild

Pejlort

25 februari 2009 10:48

Plötsligt fick min cykling (2*6 km) till och från jobbet en större innebörd än att bara vara fetmadämpande.

 
Fredrika

Fredrika

25 februari 2009 10:55

Phantastiskt intressant. Jag har annars fått försvara hårt att jogga någon kilometer varje dag - det kan ju *knappast* anses vara träning, men folk får ändå spader när de inte ser helt blanka dagar i dagboken. Nu kan jag åtminstone hänvisa till glykogeninlagringen :-)

http://gullfot.blogspot.com

 
Ingen bild

Filip

25 februari 2009 16:06

Pejlort: Jo, för att vara fet "egentligen" så är du nog en av de smalaste jag känner. Det var väl bara precis i den där perioden när du gick från hockeyspelare till utmärglad grungegitarrist som en viss trindhet lyckades antydas.

Freddy: Det där med att man bara MÅSTE vila är lite roligt, vissa verkar tro att skador, pest och annat elände lurar runt hörnet om man inte vilar minst en dag i veckan. 30 minuter jogg är ju lika vilosamt som 3 timmar på soffan enligt mina experiment!

 
Ingen bild

Peljort

25 februari 2009 16:28

Helt ovetenskaplig kommentar: När det gäller löpning tror jag det är viktigt att då och då vila från just "dunsarna" (dvs. löpningen) och isåfall trampa cykel 30 min eller likt Kosken köra våtväst. Hur fan samma skidåkare/cyklist/simmare maxa dag efter dag i VM/tävlingar i alla möjliga lopp och distanser och göra bra lopp hela tiden? Omöjligt i löpning. Måste ha med dunsarna/belastningen att göra.

 
Ingen bild

Filip

25 februari 2009 20:20

Pejlort: Jo det är nog sant. Tänkte på det imorse när jag simmade en himla massa hårda intervaller, aldrig i helvetet att man skulle kunna riva av ett sånt pass i löpning och vara i träninsbart skick dagen efter. Frågan är om det verkligen är "dunsarna" som gör det, men man blir muskulärt mest sliten av löpning iaf. Därmed ej sagt att man måste vila, varför inte köra en halvtimme på gräs, ofta mår man bättre av det än att vila.

 
Ingen bild

Gunnar

26 februari 2009 18:33

Kanske svårt att svara på, men gäller 60% av maxpuls även löpning? Har du nån uppfattning var den övre gränsen (i % av maxpuls) ligger då den gynsamma effekten på glykogeninlagringen avtar?

 
Ingen bild

Filip

26 februari 2009 19:32

Gunnar: Jag tror att ju lättare desto bättre. Huvudsaken är att man kontraherar musklerna (rör på sig alltså!), ju hårdare man kör ju mer glykogen förbränns. Exakt var gränsen går för om passet blir uppbyggande/nedbrytande är individuellt men runt 65% av maxpuls för en vältränad borde vara rimligt. Antagligen ner mot 45-50% för otränade.

 
Katarina

Katarina

27 februari 2009 08:01

Har också suttit med de där clamparna, det var tydligt när någon glömt sig och varit på gympa kvällen innan(det fick man nämligen inte enligt protokollet)... Då fick man köra in socker.
Kul när man så tydligt kan illustrera vad som händer i kroppen under fysiskt arbete.

http://www.cyklemygg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Ovido - Quiz & Flashcards