Direktlänk till inlägg 19 juli 2009

Snurrigt värre

Av Filip - 19 juli 2009 09:10

Nu har tombolan snurrat lite snett för mig. Jag vaknade natten till igår av att hela rummet snurrade något otroligt. Inte som när man druckit lite för mycket sprit, utan som om jag satt i en berg och dalbana. Fick faktiskt anstränga mig för att stanna kvar på ryggläge i sängen. Min första tanke var att det berodde på att det var så varmt i rummet och att jag tränat hårt på kvällen och kanske fått någon sorts vätske- eller saltbrist. När jag vände mig över på mage slutade det plötsligt att snurra och jag somnade om. När jag sen vaknade på morgonkvisten tänkte jag först att jag drömt allt samman men när jag satte mig upp i sängen började skiten igen. Efter återgång till horisontalläge slutade det spinna efter en 30 sek. Ställde mig försiktigt upp på benen igen och yrseln verkade hålla sig i schack.


Som alla vet är det viktigt att man under alla omständigheter googlar symptomen och ställer en egendiagnos innan man kontaktar läkare. Stapplade till datorn och skrev in "yrselattack" i sökordsfältet. Hittade snart något som på pricken stämde med mina symptom; Benign paroxysmal positional vertigo. Det verkar som en eller flera av de där kristallerna i innerörat har lossnat och lagt sig och retar på balansreceptorerna i semicirkulära kanalen.


Det har inte blivit någon träning de senaste två dagarna då minsta huvudrörelse åt fel håll gör att jag blir toksnurrig. Cykling är uteslutet av självklara skäl, likaså simning då huvudrörelse åt höger (dit jag andas) är den värsta triggern. Möjligtvis att jag kan hitta ett inhägnat område att bedriva löpning på.


Föga förvånande om man läser under "treatments" är att det är Fight Fire With Fire som gäller även här: För att få bort de lösa kristallerna gäller det att göra kraftiga huvudskakningar följt av antingen Epley och Semont-manövern eller "The Barbeque Roll" där man provocerar fram yrselattacker för att döva signalerna från recepetorn där den lösa kristallen ligger och möjligtvis få kristallen att skramla ur kanalen.


Så länge huvudet hålls i en gynnsam position är yrseln inte så jobbig men jag är ganska sjösjuk och har lite svårt med något större matintag för tillfället. Enligt litteraturen försvinner symptomen oftast inom "veckor", vilket jag verkligen hoppas innebär mindre än 13 dagar vilket är tiden som är kvar till SM i Kalmar :-(


Nä, nu ska jag lägga mig på golvet och göra 5xBarbeque Roll. 1 min seriepaus.

 
ANNONS
 
Ingen bild

floppis

19 juli 2009 10:51

Välj gärna en hage med extra tjur i, träningssällskap gör underverk för fart och motivation.

 
Ingen bild

Härdfeldt

19 juli 2009 14:57

Vilket skit! Hoppas du snabbt blir bra och kan göra en bra tid i Kalmar!

 
Ingen bild

Dave

19 juli 2009 18:59

Jag tror du har ebola! Eller magnesium+kopparbrist, men du kommer inte ta till dig det för fem öre så jag vet inte varför jag skriver detta! Hoppas du blir bättre snabbt! Skulle vara kul att simma med dig imorgon! Mvh Dave --- som gav bort sm-stafett silvret genom att simma uselt

 
Ingen bild

Dave

19 juli 2009 20:07

Krya på dig killen!!! HOppas verkligne att du blir bra snabbt!

 
Ingen bild

FIlip

19 juli 2009 21:09

FLoppis: SKulle nog finta tjuren ordentligt med min zickzack-liknande löpstil

Härdfeldt: BArbeque-rullar vidare och hoppas på det bästa...

Dave: Magnesium å koppar? DU har nog lyssnat lite för mycket på din tyska hårdoktor nu. Men kanske värt att skicka ner en hårtuss för analys?

 
Ingen bild

flåsmannen

19 juli 2009 21:57

Solklar köttbrist. Nämen seriöst, bli bra nu så du kan köra Kalmar. Pallar inte med nån j#vla jagvarimittlivsformochhadevunnit-snyfthistoria. Krya duktigt.

 
Ingen bild

Alva

20 juli 2009 01:32

Fy vad jobbigt! Krya på dig!

 
Ingen bild

Dave

20 juli 2009 09:26

min hokuspokus-tant analyserade blod. Inte hår.

 
Ingen bild

Peter

20 juli 2009 16:11

Hej!
Skulle nog ta ett snack med doktorn ändå.. Dels för att kolla så du inte just gått över gränsen med träningen. Jag vet också att de har bra verktyg för att fixa till kristallerna i örat om det nu är det som är dilemmat, en liten maskin med "hammarslagsborr" funktion som de kan skaka kristallerna rätt i princip omgående. Kroppen är det viktigaste du har så var rädd om den.
MVH
/Peter Dahl

 
Ingen bild

Filip

20 juli 2009 18:23

Flåsmannen: Ska nog komma på fötter ska du se!
Dave: Aha. Men tyskland var rätt.
Peter D: Tack för omtanken. Är ganska lack på snurrandet nu så jag ska nog se om dom har en sån där slagborr här i stan :-)

 
Ingen bild

Peter

12 augusti 2009 09:09

Hej!
Hitta denna artikel om Zieger. Kanske nåt att hålla ögonen på om det kan vara nåt som återkommer. Om hon får rätt på det då alltså. :)
http://www.slowtwitch.com/Interview/Zeiger_sidelined_by_dizziness_960.html

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se