Direktlänk till inlägg 2 augusti 2009

Kalmar tävlingsrapport

Av Filip - 2 augusti 2009 21:38

Kort version: Sluttiden blev 9.35h, personligt rekord med 12min, 15de på SM och jag blev trött i benen.


Den lite längre versionen är att jag gjorde en simning som var extremt behärskad då jag snabbt som tusan la mig på Nils "Kickens" fina six-beat spark och bara njöt mig fram till en tid av 1h02min över de 3860m. Det trevliga med att ta Kickens fötter är att man inte behöver titta var dom är, det hörs som en jäkla utombordare när han sparkar. Ganska skvalpigt och slabbigt ute i Kalmarsundet så tiderna var inte så snabba överlag. En rolig grej är att veteranen och supersimmaren Torbjörn Wollfram som ledde hela fältet simmade fel och drog med sig varenda en ut på en extra bonusrunda. Det märkliga är att jag tänkte "men va faen, hit ska vi väl inte simma?" men när jag såg att alla andra simmade ditåt så var det bara att hänga på. Hade varit kaxigt att ensam simma iväg mot rätt boj, "jag har aldrig fel, hitåt är det!" Efter en minut eller så vände täten och skapade lite smått kaos i klungan. När jag räknar tror jag att jag fick 12e simtid, vilket jag får vara nöjd med.


På cyklingen var det motvind ut i 3 mil, vändning och 3 mil medvind vilket skulle upprepas 3 ggr för att få ihop de 18 milen. Tanken för dagen var att göra en negativ split dvs köra snabbare och snabbare för varje varv. Pulsklockan var gud idag och jag höll pulsen mellan 142-145bpm på vägen ut och 139-142bpm på vägen hem. Det krävs inget geni för att räkna ut att man tjänar lite tid/kraft på att gå aningens hårdare i motvinden och lite lösare i medvinden. Första varvet gick på 1.35 och planen var alltså att öka ett par bpm på nästkommande varv men jag kände ett visst obehag i kroppen och bestämde mig för att ligga kvar på samma puls ett varv till och se vad som hände. 1.35 på varv nr 2 också och sen tänkte jag öka lite men jag hade fortfarande lite problem med att få kroppen att inte må illa så det blev inte mycket till fartökning, snarare tvärtom. Sista milen intill växlingen körde ganska lugnt för att göra mig redo för att springa maran. 8de cykeltid.


Första kilometrarna ut på löpningen kändes helt ok och jag gjorde allt jag kunde för att inte hetsa iväg för mycket så här i början. Lite skvalpigt i magen och illamåendet satt kvar men jag trummade på helt ok. Hade 1.05h vid varvning 14km men strax därefter fick jag seriösa spykänslor och äckelillamående som påminde väldigt mycket om Frankrike för 5 veckor sen. Försökte tänka bra "jag är smärta" och "acceptera-tankar" men fick liksom inte in psyket på den våglängden alls. Istället sjönk tempot och jag ralfade upp en ansenlig mängd maginnehåll några gånger och sen var jag nere i gå-drick-jogga-spy träsket igen. Slutade dricka efter det och betade av en kilometer i taget. Det är ínte så roligt att "kötta" om man lider ont bara för att hålla 5.30/km Maran tog mig lite dryga 3.42h vilket förstås är en halvtimme eller så långsammare än jag hoppats. Jag tappade alltså 7 palceringar på detta och slutade 15de om man räknar SM-placeringar.


För en fortsatt Ironmansatsning krävs det nu att jag lyckas ordna upp dessa eviga problemen med att jag spyr/kroknar sista 25km av löpningen. Egentligen har jag väl hygglig löpkapacitet åtminstone om jag slipper simma och cykla innan. Kanske är det så att det är när den magiska 7-timmars gränsen har passerats som eländet börjar? Nu körde jag med en ny variant av vätske- och energiintag där jag höll mig till H2O och sportdryck samt 2 flapjacks men det gjorde föga skillnad. Kanske är det så att vätskeintaget på cykeln, ca 6.5 liter på knappa 5 timmar, var lite i överkant dessutom?  


Om jag ska vara ärlig mot mig själv så vet jag inte heller om jag blir så trött för att jag börjar spy eller om jag spyr för att jag blir så jäkla trött...


Tillbaka till labbet. I dubbel bemärkelse.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Dave

3 augusti 2009 08:55

Synd som sagt med magen! Du har definitivt sub 3:15 i benen för löpning!

* Du kan inte äta flapjacks!
* Ergomög må visa fel watt, men för första gången hade jag sjukt mycket nytta av den, iofs tror jag att pulsbandet fungerar lika bra nästan
* Har svårt å tro att magproblemen beror på att du druckit för mycket, när jag dricker för mycket så pinkar jag bara mer, vilket iofs är jätte individuellt. Jag är också bara en lekman på området. För stark sportdryck brukar vara boven i dramat när min mage krånglar.
* En vild gissning kan annars vara att förr tiden brukade du tumma lite på din veganskhet när du pasta-laddade, kan det kanske vara det som back-fire:ar på race-day?
*Jag vill boka in tid i ditt lab :)

Ser fram emot ett helt träningsår med dig inför nästa Kalmar!

Mvh Dave

 
Marcus

Marcus

3 augusti 2009 11:13

Pers är pers! Tycker du ska va nöjd men förstår att du va besviken över löptiden eftersom t.o.m jag va det.

Instämmer med Dave: Nytt år, nya möjligheter!

http://www.inormanforironamn.blogspot.com

 
Ingen bild

Alva

3 augusti 2009 14:02

Om jag skulle äta flapjacks under lopp eller träning så skulle min mage verkligen protestera. Men om din mage vet jag förstås inget, synd att den krånglade hur som helst. Grattis till perset!

 
Ingen bild

Filip

3 augusti 2009 15:57

Dave: Tack för feedbacken, jag får fortsätta experimentera. Du är välkommen för din årliga besiktning på labbet!

Marcus: Helt rätt, ett pers ska man alltid vara nöjd över! Ses i bassängen...

Alva: Tack! Flapjacks brukar funka fint och är lite mer "riktig mat" än många andra bars tycker jag. Jag gissar att boven i dramat är något med vätskan.

 
Anders L

Anders L

4 augusti 2009 13:34

Grattis till PB! Kul att all simträning gett så bra resultat också. Komfortsimmqa 1.02 är inte illa!

Jag har vid två tillfällen druckit för mycket på cykeln och båda gångerna blivit knepig i magen och svullnat upp. Det kändes också som uppehållstiden i magsäcken blev oändligt lång till slut.Kanske är kroppens nödbroms om man börjat späda ut mineralerna i kroppen?

http://askanbloggar.blogspot.com

 
Fredrika

Fredrika

4 augusti 2009 19:15

Grattis till pers, kul!

Varför spyr man egentligen vid uthållighetsansträngningar? Borde väl nån kunna svara på. Hm.

http://gullfot.blogspot.com

 
Ingen bild

Filip

6 augusti 2009 07:27

Anders: Tror du har rätt. Kroppen är inte dum och spyr man så gör man det av någon anledning. Ska laborera med att hålla igen på vätskan framöver.

Fredrika: Jag har hört att om man spyr vid intervallträning etc så är det för att kroppen vill dumpa magsyra och på så sätt neutralisera syra-basbalansen för att kompensera för all mjölksyra som bildats. Men på IM har man inte så mycket mjölksyra, där är nog Anders inne på rätt spår.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se