Direktlänk till inlägg 18 augusti 2009

Hur stark är Gustav Larsson?

Av Filip - 18 augusti 2009 08:18

I löpning är det ganska lätt att värdera hur bra prestation man gör eftersom det är så välkontrollerade förhållande med platt bana och tider som säger det mesta om prestationen. I cykel är det svårare att bedöma hur stark någon är eftersom man bara kan jämföra med de mottävlande. Nu har wattmätarna kommit in på marknaden och SRM-systemet är väl det enda som funkar riktigt bra förutsatt att man kalibrerar det på ett korrekt sätt. Gustav Larsson, Sveriges kanske bästa cyklist för tillfället, har lagt upp några av sina effektfiler från Tour of California och TdF på SRMs hemsida. Det man ser är helt sjuka prestationer. Man kan läsa från etapp 7 på Tour of California:


"The Tour of California is certainly not getting any easier as the riders race their way south. Stage 7 was a tough day and, according to Julich, Larsson said he felt good and under control, so that must mean he is racing his way into some good from.

To prove just how hard Saturday’s stage was Larsson set both his highest CP4 value at 521w, and his highest CP30 value at 471w for any of the road stages this week. His TSS value of 243 was also his highest workload for any single day of racing yet."


Jag ska försöka mig på att översätta dessa resultat till en löpprestation, ni som hatar siffernörderi hoppar över nedanstående stycke.


Om Larsson kan hålla 471watt i 30 minuter mitt i ett etapplopp betyder det med största sannolikhet att han har en FTP (functional threshold power) på minst ca 465w. Översätter man 465 SRM-watt till Monarkwatt hamnar vi på (465/1.08) 431watt. Monarkwatt räknar inte med friktionen från kedja och lager men är den standard som alla fysiologiska variabler har kalibrerats efter. Om vi förutsätter att Larsson har en extremt god muskulär effektivitet på 24% så kräver hans 431watt 5.65 l/min i syreupptag. Enl uppgift väger Larsson in på 77kg vilket ger honom 73ml/kg/min på tröskeleffekten. Och då går han alltså inte på max utan i bästa fall på 88-90% av max. Jag uppskattar hans max syreupptag till 82-83 ml/kg/min.


Om vi nu översätter detta till löpning så ger 73ml/kg/min, även om man har halvrisig löpekonomi, ca 2.50/km I tröskelfart! Med en sån tröskel är det högst sannolikt att man gör runt 27.10 på milen och 13.05 på 5000m! Tolka inte detta som att Larsson skulle kunna göra dessa tider om han satsade på löpning istället, det är mer ett sätt att värdera prestationen. Helt sjukt snabbt tycker jag. Ändå har jag räknat lågt, lite bättre löpekonomi så är det genast 10-20 sek snabbare.


Med en FTP på 431 monarkwatt kan man med stor sannolikhet köra en platt Ironmancykling runt 4.10-4.12h Ted Ås har svenska rekordet på 4.25h för tillfället :-) Undertecknad 4.47h


Undrar om han kan simma??

 
ANNONS
 
Marcus

Marcus

18 augusti 2009 09:55

Fan vad du får till det och det är anledningen till att vi (jag) älskar din blogg.

Mycket intressant.

Det där om rödbetor var nog det tyngsta du gett dig på, ett "over the hill-inlägg" fast i kubik, jag har fortfarande inte orkat läsa igenom det trots att jag tagit sats 4 ggr.

http://www.inormanforironamn.blogspot.com

 
Ingen bild

Greven

18 augusti 2009 11:26

Mycket intressant. Kolla över min träning nu och gör lite nytta istället :-) första vindsurfningen med sele förra veckan. Grymt kul

 
Jocke B

Jocke B

18 augusti 2009 15:52

Och honom slog Fredrik Ericsson på tempo-sm förra året, visserligen på en teknisk bana Fredrik kunde utan och innan. Fredrik kan däremot simma och springer på vintern...

http://joakimberggren.bloggagratis.se

 
flåsmannen

flåsmannen

18 augusti 2009 21:21

Jocke B: Eh, förra årets sm-bana var allt annat än teknisk. Typ noll svängar och så en vändpunkt. Däremot jevlit kuperad så det gällde att lägga krutet på rätt ställen.

http://www.laser.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Filip

18 augusti 2009 21:29

Flåsmannen: Vändpunkt=teknisk bana

 
Ingen bild

Jocke B

18 augusti 2009 22:18

Flåsmannen: Jag satt i följebilen bakom Fredrik och är av en annan åsikt. Utförslöpan i Svartnäs med tjälknölar och kurvor i 70km/h anser jag vara teknisk, det var väl därför Fredrik tog in typ 20sek på Ljungqvist där...

 
Ingen bild

flåsmannen

19 augusti 2009 12:28

Jocke B: Visst, men av vad jag minns var det ingenting som krävde någon extremt teknisk skicklighet. Det handlade snarare om att ha kört banan innan och ha vetskap om att det faktiskt går att gasa för fullt. För att en bana ska kallas för teknisk krävs det väl ändå några fler svåra kurvor?

Iof en skitsak att diskutera men vad gör man inte i väntan på pluggstarten...

 
Ingen bild

obi

19 augusti 2009 23:43

Har hört att Fredrik var nyfiken på triathlon. Det vore riktigt intressant! =)

 
Ingen bild

Carl-Emil

20 augusti 2009 09:28

Du radar sannerligen upp inlägg av högsta kvalité, fortsätt med det! :-)

/Carl-Emil

 
cheap aion kinah

cheap aion kinah

16 december 2009 03:12

Strong man. Attract woman.

http://www.aionkinah.org

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se