Direktlänk till inlägg 23 augusti 2009

Bipolärt upplägg

Av Filip - 23 augusti 2009 08:08

En liten uppdatering hur det nya träningsupplägget går. Tanken är alltså att köra överdrivet hårt på de hårda dagarna och extremt lugnt på de lugna dagarna. Jag har inte gjort något test ännu men det känns lite märkligt i kroppen. Det gör ont på ett par ställen (höger vad+vänster hälsena) vilket borde vara ett tecken på att jag utsätter kroppen för en ny typ av stress.


De hårda dagarna är intensitetsmässigt aningen lugnare än tidigare men väldigt utdragna. Ett exempel är träningen i torsdags som innefattade 5x12min cykel på 90% av tröskeln (270w) med 1 min rullvila. På eftermiddagen följdes detta upp av ett löppass på totalt 24km där jag körde 3x(60+50+40m) sprint + 4x2.6km tröskelfart i Fiskartorpet (kuperat!) följt av 6x300m backe med joggvila. Allt utdrygat med jogging mellan seten. Jobbigt som tusan men vilar/recoverytränar man 3-4 dagar i veckan så går det tydligen bra.


Igår körde Antti och jag träning inför Ö till Ö i en sjö. Vi testade en 3-4 olika varianter på utrustning och tajmade hur lång tid simning + växlingar tar. Det är inte alltid det snabbaste sättet som är det snabbaste kan jag säga! Mycket kommer att handla om en avvägning om man vill köra "lätt" och riskera nedkylning, misär och DNF av medicinska skäl eller om man vill kånka runt på en massa bekvämlighetsattiraljer, hålla sig någorlunda varm och DNF:a för att man inte hinner fram...  Med tanke på att det kommer vara runt 13 grader i vattnet på tävlingsdagen och att man är ute i friska luften från gryning till skymning så kommer tävlingen bjuda på en hel del misär, skavsår och fältkoma som vanligt.

I år slipper vi den jobbiga kombinationen Kicken+Andreas från Kustjägarnas första lag. Andreas är skadad och Kicken kör med den bejublade debutanten.... Coach Mike!

 
ANNONS
 
Marcus

Marcus

23 augusti 2009 20:39

No show i GAX?

http://www.inormanforironamn.blogspot.com

 
Ingen bild

silverfisken

23 augusti 2009 22:13

Hej Filip, på tal om intensitet, har du hört talas om en japan med namnet Tabata ? Enligt honom ska man kunna träna aerobiskt och anaerobiskt samtidigt om jag förstod det rätt ? Upplägget är 8x20s arbete/10s vila och man ger 100% i varje omgång. Såg en siffra på ca 170% av vo2max. Vad tror du om det här ?

 
Ingen bild

Coach Mike

24 augusti 2009 08:21

Du trummar på med din skrämselpropaganda. Jag tror inte man behöver träna för Ö till Ö. I en Runners World från 2007 läste jag att det räcker med att vara gladlynt för multisportframgång. Och 13 grader är inte så farligt om man har lite hull.

 
Ingen bild

pontapower

24 augusti 2009 11:09

Kul blogg Filip!! jag följer den med intresse. Trots skadeproblem har jag själv kunnat köra några tri tävlingar i år med ditt upplägget "hårda pass - sedan återhämtning" . Lycka till mellan Öarna.

 
Ingen bild

Stefan

25 augusti 2009 06:35

tur att man har lite hull

 
Ingen bild

the real Philip

25 augusti 2009 22:39

Ok, För det första har det ENLIGT SMHI aldrig varit 13 grader i vattnet den dagen de senaste 15 åren!! Snitttemp på 2 meters djup är 16,4 grader. Så sluta gnäll om kallt i vattnet. Mätstation Sandhamn. Men visst du upplever säkerligen 17 som 10...Prova att simma i 10 gradigt ett par k, så kommer du aldrig att uppleva 13 som kallt igen. Tag med en sovsäck i en vattentät bag om du är rädd för kylan, eller är det den röda väskan du har i "släp" på bilden??

 
Ingen bild

Filip (stavat korrekt med ett "F")

28 augusti 2009 15:09

Philip: 14.4 grader i dagsläget; http://www.klart.se/s%C3%B6derarm-sandhamn/vattentemperatur.html
Beror på vindarna. Inte jag på bilden men funderar på att ta med elvärmda kalsingar under våtdräkten.

 
Ingen bild

silverfisken

31 augusti 2009 08:55

nähä, ingen kontakt... klart slut...

 
Ingen bild

Filip

31 augusti 2009 19:34

Marcus: Just det, no show. FIck inte ihop det med allt runt omrking helt enkelt. En anna gång...

Coach Mike: Starta som gladlynt, kom i mål som svartsynth ;-)

Siverfisken: Har läst de där artiklarna. Kan funka under kort tid, ffa på uthållighetsidrottare. Dock är risken för att blåsa nervsystemet till Uzbekistan så pass stor att jag står över för egen del.

 
Ingen bild

Philip

1 september 2009 09:52

Du har inte haft tillgång till SMHI's egna databas. Men visst klart.se är ju bra...

 
Ingen bild

flåsmannen

1 september 2009 17:52

Kom igen och skriv nåt nu rå, semestern är över! Du kan tex ta och förklara varför det skulle vara så bra att köra halvhårt under "vilan" när man mosar tröskelintervaller. Vassego för tipset.

 
Ingen bild

Svärd

1 september 2009 19:36

Ännu en dag i skärgården väntar...några tips så här innan start?...

 
Ingen bild

flipflopis

4 september 2009 14:26

Istället för att hypohydrera och dö i bloggtorka så skulle du kunna låta Love gästblogga lite oftare (bara ett tips alltså!)

 
Ingen bild

Svärd

4 september 2009 17:24

Svärd: Lämnar inga tips till fienden... Vi ses, det blir kul!

Flås: För mycket att göra, orkar inte skriva:

Flipfloppis: Love har idétorka och skrivkramp i knytnävarna.

 
Ingen bild

Utö servitören

4 september 2009 21:59

Vi har fått en beställning på öl för 1000kr
gäller tydligen ett vad mellan er och motionärerna RosePerre och Stefan den store

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se