Direktlänk till inlägg 11 september 2009

Pånyttfödd

Av Filip - 11 september 2009 13:45

Jahaja, det blev 7 dagars totalvila efter magviruset och i besvikelsens svallvåg efter det uteblivna skärgårdsäventyret. Kom igång med träningen igår då det sprangs 10+10km från och till labbet. Det vilar en förbannelse över min kropp då det krävs extraordinära åtgärder för att den ska reagera på träningen, samtidigt som minsta slapphet leder blixtsnabb tillbakagång till ett helt otränat tillstånd. Fatta, 7 dagar med vila och jag måste kämpa för att hålla 5 min/km och pulsen ligger 25-30 slag högre än för en månad sen! Bara att göra om allting från grunden.


Det bör också nämnas att upplägget med 3-4 svinhårda dagar per vecka och resten extremt lätt träning funkade jättedåligt. Gjorde tester efter första 4 veckorscykeln och jag hade blivit klart sämre i allt utom cykling, där var jag lika kass som innan...Kanske borde testa en cykel till på samma program men jag avstår och går tillbaka till gamla välbeprövade metoder. Tacka vet jag riktigt go mängdträning med högintensitet, jobbigt men ger gedigna resultat på längre sikt. Jag hade verkligen hoppats att jag hade hittat en genväg till framgång med det nya upplägget men tydligen är det så att:


MILES MAKE CHAMPIONS

 
ANNONS
 
Stefan

Stefan

11 september 2009 14:04

Tack Filip för att du testade svinhårt-vila metoden så slapp vi andra göra det.
Nu när du e frisk så räknar jag med att se dig i bassängen igen :-)

http://ironmanstatistik.se

 
Mattias

Mattias

11 september 2009 16:01

...eller också är vi människor olika

miles make some people champions :)

http://www.orebroaik.se

 
Ingen bild

Filip

11 september 2009 17:30

Stefan: Ett par pass i bassängen lär det bli men mest löpning och cykel.

Mattias: Fast någon Champion kommer nog inte ens Miles göra mig till... Visst är vi alla olika.

 
Ingen bild

flåsmannen

11 september 2009 18:01

Jag ska nog bli en sån där champinjon nästa år.

 
Jocke B

Jocke B

12 september 2009 15:41

Tjenare Filip.

Alltid roligt att läsa om hur du tränar och anser att du ska träna på bästa sätt men ibland blir jag förvånad över hur du arbetar, detta med tanke på ditt yrke. Som ventenskapsman förstår du säkert att skilja på kritik på metod och person ;-)

Jag förstår inte hur du kan såga ditt bipolära upplägg redan efter 4v. Det skulle vara roligt att veta hur du analyserat upplägget och dragit slutsatsen att det inte är bra. Man brukar väl normalt säga att en träningscykel ska vara 6-8v för full adaption, du körde 4v.

Sen finns det ju massa faktorer som gjort dig sämre, som tex:
- Du körde 2 IM-lopp ganska tätt och borde vara sliten efter det.
- Du vilade inte efter Kalmar, och du menar jag 2-3v lugnt träning.
- Har du registrerat TSS för dessa 4v eller något liknande för att veta hur mkt hårdare det var?
- Vet du vilken CTL du fick?

Om du gick in i denna träning sliten borde resultatet vara givet, dvs att du blir sämre. Du kanske körde för hårt nu när du körde lite mindre mellan varven till skillnad mot tidigare när du kanske var jämntrött och inte orkade pressa dig. Då menar jag verklig ansträninging och inte upplevd...

Sen måste jag säga att det inte är så konstigt att du springer dåligt. Du har ju faktiskt inte vilat i 7 dagar utan varit magsjuk, det sliter enormt på kroppen.

http://joakimberggren.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Filip

12 september 2009 17:19

Jocke: Tack för konstruktiv kritik, ganska ovanligt här på bloggen :-)

-Yepp, en 7-8 veckor är väl mer rimligt att man ska ge ett upplägg men jag kände att det var så pass hårt alldeles i början av försäsongen att det skulle vara snudd på undmöglisch att hålla det tempot i 10 månader till då jag kör nästa IM. Ger det sen negativa resultat dessutom så känns det extra tråkigt.

-TSS:en var ungefär som tidigare utjämnat över en vecka, men 50% högre på de hårdare dagarna (runt 500) och nära obefintlig på de lätta.

- Det är tråkigt att vila och jag hade inget bättre för mig efter Kalmar så jag bestämde för att köra vidare mest som ett experiment.

-Vetenskapligt är allt annat än högintensiva intervaller förkastligt för vältränade. Jag tror att verkligheten är ganska annorlunda.

Sen är det inte svart eller vitt. Jag kommer aldrig mysa runt på långpass med 120 i puls (om inte syftet är att fika) så det är relativt högintensiv medelmängdträning vi talar om. Lejonparten av arbetet runt 70-85% av FTP eller motsvarande och ändå 3 pass i veckan med VO2 eller tröskeljobb. Ja alltså, det är bara den där extra vilan jag har strukit helt enkelt ;-)

 
Ingen bild

Niklas Jakobsson

13 september 2009 00:02

Spännande det här. Du kan inte uppdatera oss på hur träningen i stora drag kommer att se ut fram till nästa IM? Hur du kör i olika faser. Hur mycket intervaller. Tröskel eller VO2max etc?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Filip - 12 mars 2010 12:13

Begrunda vettvillingens senaste otyg på www.nitrovegan.blogspot.com   Ha inte för stora förhoppningar bara ...

Av Filip - 25 oktober 2009 08:08


Det har börjat poppa upp en massa reklam för diverse produkter på den här bloggen. Eftersom jag inte vill att mina  svaga läsare undermedvetet börjar tvångsköpa ögonfransförlängare bara för att dom är beroende av världens bästa triathlonblogg så lägg...

Av Filip - 24 oktober 2009 08:05

Fullbordade arbetsveckan igår och jag har hållt mig till planen både tränings och arbetsmässigt. 121km löpning på 5 dagar, 2 simpass och ett cykelpass ger mig ett bra utgångsläge inför helgen då jag bara behöver få in 4 mil för att uppnå minimigränse...

Av Filip - 20 oktober 2009 19:23

Trots så många år av träning som jag har bakom mig så verkar jag ändå aldrig lära mig dom mest basala grejerna för att en träningsdag ska bli lyckad: 1) Torra kläder är skönt 2) Mat är gott 3) Bastu är urlakande Efter en lätt joggingtur ner t...

Av Filip - 18 oktober 2009 21:33

166km denna veckan, 2 kvalitépass, ett i backe och ett fartlek. Min hjärna var kreativ idag och kom på minst 10 ursäkter att stanna hemma och kolla TV istället för att springa 2 timmar ensam i regnet. Ganska intressant när man väl bestämt sig för vad...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se